Uit een keuzemenu van drie verschillende soorten projecten, koos ik voor 'Licht'. Vanaf het begin was je vrij op welke manier je iets met dit onderwerp zou gaan doen. Ik vind licht iets fascinerends, de schaduw, reflecties, vormen en kleuren. Daarom begon ik met het fotograferen van licht dat mij aansprak en maakte daar vervolgens composities van.
Vervolgens ging ik aan de slag met leren lasergraveren, glas snijden en zandstralen. Ik bekeek welke effecten deze technieken hadden op kunstlicht, natuurlijk licht en zonlicht. Ook deed ik kleine experimentjes met kunststof door het te verhitten en vervormen. Daar wilde ik uiteindelijk verder niets mee doen.
Wel ging ik verder met het zandstralen, door een sjabloon te maken van dik papier en daarin een patroon uit te snijden. Omdat het niet zomaar te bewerken is, bleef ik het een boeiend materiaal vinden. Toch merkte ik dat ik de combinatie van stof met licht ook mooi vond, na lang twijfelen maakte ik daar een beginnetje mee.
Tijdens een les op school begon ik met het experimenteren met vitrage. Ik vond het mooi hoe de stof een ander soort licht doorliet dan gebruikelijk, met verschillende technieken om stof te plooien en rimpelen kwamen er vouwen in de stof waar ik graag mee verder wilde. Wel kreeg ik als feedback dat ik niet te veel de lampenkap als enige toepassing van licht moest zien. Daarom ging ik op zoek naar andere manieren om dit effect te creëren. Mijn stofexperimenten stopte ik in borduurringen en hing ze op.
Toch bleef ik ook steeds bezig met glas en kunststof, van een klasgenootje kreeg ik een oud stuk glas in lood. Toen ik een beetje vast liep met de rest ging ik aan de slag met het opknappen ervan. Het traditionele van glas in lood wilde ik veranderen in iets moderns: felle kleuren, stukken spiegel, en stukken zonder lood ertussen.
Doordat een afspraak met een glas-in-lood maker helaas niet doorging, zette ik het glas op een lager pitje voor later. Voor de laatste keer ging ik me weer focussen op de stof, op zoek naar toepassingen waarin de stof niet alleen decoratief zou zijn maar ook functioneel. De proeven met ijzerdraad leidden tot een soort lichtschermen, maar ik was nog niet tevreden. Ook wilde ik nog iets doen met de feedback om op een nog grotere schaal te werken.
In de laatste week wilde ik een duidelijk eindproduct krijgen naar aanleiding van al mijn stofexperimenten. In 1 van mijn schetsjes had ik een groot weefgetouw getekend, als een vitrage voor het raam. Dat besloot ik te gaan maken. Door het onderste balkje is de stof omhoog duwen, of juist naar beneden trekken. In de stof zelf, geweven door het strakgespannen draad, kan je dan spelenderwijs patroontjes of vouwen maken.
Resultaat
Back to Top