Begin januari nam ik deel aan een wedstrijd voor HKU-studenten om een affiche voor de Jaarbeurs te ontwerpen, ter gelegenheid van de jaarlijkse heropening. De winnende poster zou in het rijtje belanden van een traditie sinds 1917 om de Jaarbeurs aan te kondigen. Een leuke uitdaging: ik heb er geen prijs mee gewonnen maar veel ervaring opgedaan in Illustrator. Voor mijn inzending begon ik met het veel experimenteren en proberen van vormen en kleuren in Illustrator. Wat maakt voor mij een poster een goed poster, en welk verhaal wil ik vertellen?
Affiches van eerdere jaren
Affiches van eerdere jaren
Het was de eerste keer dat ik een poster zou ontwerpen, waardoor ik als voorbereiding veel voorbeelden van lay-outs en ontwerpen opzocht die mij inspireerden. Ik ging alles af wat ik zelf belangrijk vond: typografie, diepte, de kijkrichting, contrasterende maar passende kleuren. Het moest een poster worden waar je in één flits ziet waar het over gaat, maar toch langer naar wil blijven kijken om nieuwe dingen te ontdekken.
Als voorstelling wilde ik iets met de ‘gewone Utrechtse meid’, om een twist te geven aan alle heldhaftige en op handel gerichte figuren uit eerdere Jaarbeurs affiches. In plaats daarvan wilde ik de nadruk leggen op het gewone en herkenbare, een meisje dat misschien wel naar de Jaarbeurs fietst. Ook zijn er middeleeuwse en klassieke elementen in verwerkt; middeleeuws omdat 900 jaar terug keizer Hendrik V Utrecht haar stadsrechten gaf. Klassieke elementen in het jaartal en de Romeinse pilaren, omdat het begin van de geschiedenis van Utrecht (het door de Romeinen gestichte Trajectum) eerder al begon als Romeins fort. ​​​​​​​
Ik schoof met alle elementen, peinsde over het toevoegen en weglaten van details, printte proefversies uit tot ik uiteindelijk de versie ontwierp waar ik het meest tevreden over was.
Resultaat
Back to Top