Afgelopen 2 weken volgde ik een seminar om te leren animeren. Daarvoor gebruikten we het programma TVPaint, een software die het meest dichtbij het traditionele 'ambachtelijke' animeren komt (op papier). Frame voor frame teken je de bewegingen. Met de Wacom-tablet die ik kocht voor mijn verjaardag, kon ik aan de slag.
De opdracht was om een fragment te kiezen van iets wat je graag zou willen animeren. Ik werd geïnspireerd door 2 filmpjes die ik laatst maakte van 'mijn' pup Saar: één waar ze zich in een tas verstopt en één al rennend in slow motion. Haar flapoortjes wapperen dan mee bij elke beweging die ze maakt. Die momenten leken me leuk om te animeren in een soort simpele maar schattige Woezel en Pip-stijl.
Na het maken van een moodboard en een paar schetsjes in de stijl die ik zocht, begon ik met een lichte schets van het fragment. In een paar lijnen probeer je de bewegingen zo neer te zetten dat je ze later mooier en strak kan uitwerken. Als die lijnen er eenmaal goed op staan, is het nog een kwestie van vlak voor vlak alles mooi inkleuren. Na twee weken had ik een animatie-filmpje gemaakt van 243 frames, in totaal 10 seconden. Enorm tijdrovend, maar ook enorm verslavend. :)
Schets en resultaat
Back to Top